Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem – Trójwarstwowe ciasto.

Są takie ciasta, do których chcesz wracać regularnie, bo kojarzą ci się ze smakiem dzieciństwa. Dla mnie jest nim przepyszne trójwarstwowe ciasto, które przygotowywała moja ciocia na każde święta.

Jest super delikatne i puszyste, nadziewane suszonymi śliwkami i morelami. Moja ciocia używała owoców zebranych w swoim sadzie, ale ja używam kupionych w sklepie i ciasto absolutnie na tym nie traci.

Słodycz suszonych owoców równoważy cytrynowa warstwa, więc nie ma co się obawiać, że będzie za słodko. Ciasto z wyglądu jest bardzo efektowne, u mnie w rodzinie było ozdobą każdego świątecznego stołu. Poniżej podaję listę składników, które potrzebne są do przygotowania trójwarstwowego ciasta.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g suszonych moreli
  • 250 g suszonych śliwek
  • 2 cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Zimne masło bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce i wymieszaj z mąką, aż powstaną drobne okruchy. Odłóż na bok dwie łyżki tych okruchów do późniejszego posypania ciasta.

Dodaj do ciasta cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj i wlej mleko.

Zagnieć wszystkie składniki razem i uformuj z nich kulę. Odłóż na bok, niech ciasto chwilę odpocznie. W tym czasie przygotuj owoce do nadzienia. Cytryny pokrój na ćwiartki i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj cukier i łyżkę mąki i dobrze wymieszaj. Suszone morele i śliwki drobno posiekaj, każde oddzielnie.

Wyłóż ciasto na stolnicę, uformuj z niego wałek i podziel go na 4 części tak, żeby 3 były tego samego rozmiaru, a jedna nieco większa.

Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, nasmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkuj na około 3 mm i wyłóż nią dno i boki formy.

Następnie równomiernie rozprowadź na dnie warstwę skrojonych suszonych śliwek.

Rozwałkuj kolejny kawałek ciasta i połóż go na warstwie ze śliwkami, delikatnie dociskając krawędzie. Kolejną warstwą są skrojone suszone morele.

Przykryj ją kolejnym fragmentem rozwałkowanego ciasta. Na to połóż warstwę z nadzienia cytrynowego i przykryj je ostatnim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej okruchami.

Ciasto piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zanim je pokroisz, odczekaj, aż całkowicie wystygnie.

I to wszystko! Mam nadzieję, że trójwarstwowe ciasto z książki kucharskiej mojej cioci na stałe zagości na waszych stołach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!