Sztuczka francuskiego szefa kuchni na pieczenie warzyw w piekarniku: Smaczny i prosty przepis, który latem jest bezcenny.
Doskonały i smaczny przepis na pieczone warzywa, których koniecznie musisz spróbować. W tej chwili jest to dla nas kolacja numer jeden.

Składniki:
- 300 g brokułów
- 300 g kalafiora
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- masło
Na sos:
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml bulionu z kurczaka
- bita śmietana
- sól
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka parmezanu
- suszony czosnek
- ser Mozzarella
Przygotowanie:
Brokuły i kalafior pokrój na mniejsze różyczki. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w grubsze plastry.

Wlej wodę do rondla i włóż wentylator parowy. Umieść pokrojone warzywa na wentylatorze. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

Dodaj oliwę z oliwek i masło na patelnię i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i smaż, aż będą gotowe.

Formę porcelanową posmaruj oliwą z oliwek, włóż do niej warzywa. Mieszamy. Dodaj smażoną cebulę i marchewkę na wierzchu.

Przygotuj sos: rozpuść masło na patelni. Dodaj mąkę i mieszaj na średnim ogniu, aż powstanie mieszanka.

Następnie do mieszanki wlej bulion z kurczaka i mieszając zagotuj. Wlej śmietanę, wymieszaj, dodaj sól, zioła, parmezan, suszony czosnek i dokładnie wymieszaj.

Polać sosem warzywa. Posyp mozzarellą. Umieść formę w piekarniku. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C.
