Szybkie i łatwe przygotowanie sprawi, że każdy na pewno sobie poradzi z przyrządzeniem warzyw z grzybami. Można upiec je w piekarniku, by były mniej tłuste i kaloryczne, ale i zrobione na grillu smakują wyśmienicie! Przekonaj się sam!
Najpierw przygotuj marynatę sojową. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz go z sosem sojowym i olejem.
Umyj warzywa i je osusz. Paprykę pokrój w duże i podłużne paski. Bakłażana i cukinię pokrój w duże kawałki, ale nie usuwaj z nich skórek. Pomidory pokrój na duże plastry.
Następnie weź dwa woreczki foliowe i włóż jeden do drugiego. Do tak powstałego podwójnego opakowania włóż warzywa z grzybami. Zalej marynatą i zwiąż worek. Wstrząśnij mocno, by zawartość się dobrze wymieszała.
Pozostaw do zamarynowania przez około 30-40 minut. Co jakiś czas przewracaj worek na różne strony. Dzięki temu marynata będzie równomiernie rozprowadzona.
Piecz w piekarniku około 30-35 minut i w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia delikatnie przemieszaj warzywa, by całość była pięknie zarumieniona. Gotowe!