Te pieczone warzywa w cytrynowej marynacie skradły serca moich gości. Każdy chciał przepis.

Wiadomo, że dania mięsne są lepiej przyswajane przez organizm i łatwiejsze do strawienia gdy są podawane z warzywami. A jeśli upieczesz warzywa, otrzymasz nie tylko doskonały lekki dodatek do mięsa, ale także zdrowe danie główne.

Głównym sekretem smaku pieczonych warzyw, które dziś Wam proponuje jest cytrynowa marynata. Doskonale uzupełnia smak każdego składnika, a także pomaga zachować piękny kolor warzyw.

Składniki

  • Cukinia – 2 sztuki
  • Bakłażan – 1 sztuka
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Papryka – 1 sztuka
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 20 ml
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku

Przygotowanie

Pokrój warzywa na duże plasterki i włóż do miski. Dopraw solą do smaku, skrop sokiem z cytryny i pozostaw do zamarynowania.

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Przełóż warzywa do natłuszczonej formy do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Przykryj danie folią. Piecz przez 15 minut. Zdejmij folię, włącz funkcję grill w piekarniku i piecz przez kolejne 10 minut.

Najlepiej smakuje na ciepło, posypane natką pietruszki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!