Palce lizać. Postaw ją obok mięsa lub ryb – Legendarna sałatka świąteczna.
Sałatka jest jedną z podstawowych rzeczy znajdujących się na świątecznym stole.
Może być jedzona sama, jak i w towarzystwie mięs czy ryb. Sałatka, którą chcę wam dzisiaj pokazać, jest lżejsza od popularnych sałatek na bazie majonezu. Dodatkowo jej przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- ½ ugotowanego selera (pokrojonego w kostkę)
- 1 jogurt naturalny
- 1 kwaśną śmietanę
- 1 kawałek cebuli
- 30g marchewki z groszkiem
- 30g ogórków
- sól
- zmielony pieprz czarny
- miód
- sok z cytryny
Przygotowanie jest wyjątkowo proste:
Na początku kroimy w paski cebulę i gotujemy ją z wodą (można pominąć).

Ogórki kroimy w kółka. Marchewkę z groszkiem odcedzamy i wkładamy do miski wraz z odsączoną cebulą i ogórkiem. Później dodajemy pokrojony seler i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec kroimy jajka i mieszamy razem z resztą składników.

Jogurt musimy wymieszać ze śmietaną, aby podkręcić smak sałatki, możemy dodać również sok z cytryny i miód. Całość mieszamy i dodajemy do sałatki. Gdyby brakowało nam jakiś przypraw – śmiało możemy solić i pieprzyć według własnych upodobań!

Taka sałatka jest lekka i bardzo smaczna! U nas zrobiła furorę na świątecznym stole, mam nadzieję, że sprawdzi się także u Ciebie.
