Może być jedzona sama, jak i w towarzystwie mięs czy ryb. Sałatka, którą chcę wam dzisiaj pokazać, jest lżejsza od popularnych sałatek na bazie majonezu. Dodatkowo jej przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Na początku kroimy w paski cebulę i gotujemy ją z wodą (można pominąć).
Ogórki kroimy w kółka. Marchewkę z groszkiem odcedzamy i wkładamy do miski wraz z odsączoną cebulą i ogórkiem. Później dodajemy pokrojony seler i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec kroimy jajka i mieszamy razem z resztą składników.
Jogurt musimy wymieszać ze śmietaną, aby podkręcić smak sałatki, możemy dodać również sok z cytryny i miód. Całość mieszamy i dodajemy do sałatki. Gdyby brakowało nam jakiś przypraw – śmiało możemy solić i pieprzyć według własnych upodobań!
Taka sałatka jest lekka i bardzo smaczna! U nas zrobiła furorę na świątecznym stole, mam nadzieję, że sprawdzi się także u Ciebie.