Oliwę z oliwek podgrzewamy na patelni, dodajemy kostkę cebuli.
Następnie dodaj kostkę marchewki i mieszaj smażąc przez 2 minuty.
Dołącz do nich kostkę cukinii i smaż jeszcze dwie minuty.
Brokuły kroimy na różyczki, dodajemy do patelni i smażymy przez 4 minuty.
Do tego smakowitego miksu dodajemy półki koktajlowych pomidorów i smażymy przez 2-3 minuty.
Następnie rozbij 4 jajka do miski, dodaj sól, świeżo mielony pieprz czarny, oregano i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko i ponownie dokładnie wymieszaj.
Kiedy warzywa są gotowe, zdejmij je z ognia.
Zalewamy je jajeczną mieszanką, posypujemy serem i dokładnie mieszamy. Następnie przenosimy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Tymczasem przygotuj tajemniczy sos – do małej miski dodaj jogurt, posiekany koperek, zgnieciony czosnek, starty kiszony ogórek i zioła prowansalskie.