Receptura jest naprawdę bardzo stara. Ciasto jest fantastyczne, można je również stosować w połączeniu z innym nadzieniem.
Ciasto:
Nadzienie jabłkowe:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy.
Ciasto wyrabiamy na desce. Dzielimy na 2 w przybliżeniu równe części. Wałkujemy każdą część na desce.
Za pomocą wałka przenieść jedną część na lekko natłuszczoną blachę do pieczenia, natrzeć schłodzone nadzienie jabłkowe. Powtórz czynność z drugą częścią. Dźgnąć widelcem, natrzeć jajkiem. Piec w 180°C przez około 25 minut. (W razie potrzeby do ciasta możemy dodać więcej mąki lub śmietany).
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Posyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu (bez wody). Następnie dodajemy cynamon i możemy dodać trochę rumu do schłodzonych jabłek.