Miękki sernik: Nadzienie zawsze będzie pięknie wysokie – Najlepszy sernikowy deser pod słońcem.

Domowy sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast, ponieważ nie wymaga wiele pracy, ale jest bardzo smaczny.

Możesz go upiec na każdą okazję, nigdy się nie pomylisz z tym ciastem. Po schłodzeniu ten słodki przysmak można pięknie pokroić.

Składniki na ciasto:

  • 50 dkg mąki pszennej,
  • 25 dkg margaryny,
  • 12 dkg cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 całe jajka,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Do nadzienia:

  • 1 kg twarogu,
  • 4 opakowania cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie puddingu waniliowego do gotowania,
  • cukier do smaku
  • Tarta skórka z 2 cytryn.

Do posypania:

  • 1 łyżka kaszy manny

Przed pieczeniem:

  • 1 jajko

Przygotowanie:

Na ciasto pokrusz mąkę i margarynę.

Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kaszą manną.

W misce wymieszaj składniki na nadzienie – wymieszaj wszystko oprócz białek. Białka ubić na pieniste i dodać do serka śmietankowego, dzięki czemu nasze ciasteczka będą wysokie. Rozłóż na cieście.

Rozwiń drugi arkusz i umieść go na wierzchu nadzienia. Posmarować jajkiem i nakłuć widelcem. Piecz w nagrzanym piekarniku – sprawdź, czy ciasto jest wystarczająco upieczone wykałaczką. Temperatura pieczenia to 180 stopni, a czas pieczenia to około 40 minut (według doświadczenia z piekarnikiem).

Pokrój ciasto i podawaj. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Życzymy smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!