Szybko i pysznie. Węgierskie ciasto Gerbota – jeszcze nie jadłaś czegoś tak dobrego. Robię prawie w każdą niedzielę.

Lekki spód, przełożony słodką, owocową warstwą z odrobiną orzechów. Do tego pyszny, czekoladowy wierzch.

Tak w skrócie wygląda węgierska Gerbota. Dzięki temu przepisowi możesz przygotować ten wyjątkowy deser w domu. Ciasto z pewnością zrobi wrażenie na Twoich domownikach. Oto przepis!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g dżemu z moreli
  • 250 g śmietany 30%
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 400 g orzechów
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • czekolada mleczna
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • skórka cytrynowa
  • sól

Przygotowanie:

Rozdrobnij drożdże, dodaj do nich cukier puder (100 g), przemieszaj. Do tego wlej ciepłe, roztopione masło (ok. 180 g). Wbij jajka i całość dokładnie zmiksuj. W następnym etapie dodaj mąkę, śmietanę oraz łyżeczkę skórki cytrynowej. Wyrabiaj do uzyskania ciasta.

Następnie zagnieć je rękoma. Jeśli potrzeba, dosyp mąki. Masa nie powinna przyczepiać się do rąk. Odłóż na około godzinę w ciepłe miejsce. Orzechy zmiel, połącz je z cukrem waniliowym oraz tym tradycyjnym. Otrzymaną porcję podziel na 3 równe części.

Lekko wyrośnięte ciasto podziel sobie na 4 kawałki. Każdą rozwałkuj do wielkości blachy do pieczenia. Z nich przygotujesz warstwy placka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, połóż pierwszą warstwę ciasta i posmaruj dżemem. Na to rozsypujesz pierwszą część zmiksowanych orzechów. Powtórz kolejno te warstwy, aż na wierzchu będzie ciasto.

Przed pieczeniem odstaw placek w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Możesz je ponakłuwać widelcem po wierzchu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez pół godziny.

W trakcie pieczenia przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę włóż do garnuszka, dodaj pozostałą część masła i roztapiaj do uzyskania jednolitej masy. Przez cały proces mieszaj, by nie przypalić polewy.

Wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw do ostudzenia. Chłodny placek możesz polewać czekoladą. Pozostaw do ostygnięcia. Po kilkudziesięciu minutach Gerbota jest już gotowa do podania.

Deser jest lekki, nasączony smakiem i aromatem owoców. Do przygotowania ciasta możesz użyć dżemu o innym, ulubionym smaku. Z każdym smakuje doskonale!

error: Treść zabezpieczona !!