Delikatne wietrzniki możemy wypełnić klasycznym kremem maślanym, ale będą też pyszne z bardziej zwyczajnym gęstym budyniem.
Zagotuj wodę z solą i masłem. Gdy tłuszcz się wytopi, wsypujemy od razu całą mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciągle mieszając gotować na parze, aż ciasto zacznie odchodzić od dna. Następnie pozwól mu ostygnąć. Stopniowo wbijaj jajka do całkowicie schłodzonego ciasta, aż powstanie sztywna masa.
Spryskać wianki – na papierze do pieczenia zrobić dwa koła jeden na drugim i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. Nie otwieraj piekarnika przez 8 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz na złoty kolor.
Ilość ciasta wystarczy na dwie blachy do pieczenia. Gotowe wianki kroimy, gdy są jeszcze ciepłe, kruszą się i pękają przy krojeniu na zimno.