Ten niezwykły tort nie wymaga pieczenia – Każda gospodyni musi znać ten przepis

Szukasz pomysłu na przepyszne ciasto, a które do tego jest proste i nie wymaga pieczenia? Trafione w dziesiątkę!

Dokładnie taki jest proponowany poniżej „Tort Marzeń”! Poszczególne jego warstwy doskonale się uzupełniają – pyszne i zdrowe owoce, aksamitne biszkopty i puchowa śmietana.

Ciasto wyśmienicie umili czas przy kawie lub herbacie, a jeżeli poczęstujesz nim swoich gości, na pewno jeszcze długo będą wspominać to przyjemne uczucie na podniebieniu.

Składniki:

  • Marynowane wiśnie w zalewie – 2 szklanki,
  • Sok wiśniowy – 650-700 ml,
  • Budyń – 2 opakowania,
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie,
  • Biszkopty – 1 opakowanie,
  • Mleko – 850 ml,
  • Semolina* – 350 g,
  • Śmietana 30% – 500 ml,
  • Cukier – ½ szklanki.

* nie masz semoliny? Nie martw się! Możesz z powodzeniem użyć mąki ziemniaczanej – ona również odpowiednio zagęści i zetnie owocową masę.

Sposób przygotowania:

W garnku podgrzej sok z wiśni. Dodaj semolinę (lub mąkę ziemniaczaną) oraz całe wiśnie. Całość gotuj przez ok. 3 – 5 minuty aż uzyskasz gęstą konsystencję.

Użyj blachy o wysokich brzegach i wylej na nią uzyskaną owocową masę. Pozostaw do ostudzenia.

W kolejnym kroku ułóż biszkopty – będą one stanowiły drugą warstwę tortu.

Do przygotowania budyniów wykorzystaj mleko. Postępuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciepłym budyniem polej równomiernie biszkopty i ponownie pozostaw do przestygnięcia.

Czas na bitą śmietanę. Dodaj do niej cukier i ubij na sztywno. Wyłóż na ciasto – to już ostatnia warstwa.

Zabrakło wiśni? Nie szkodzi! Bez problemu możesz tu wkomponować swoje ulubione owoce. Mogą to być na przykład gruszki bądź inne owoce w zalewie. Zapraszamy do testowania.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!