Zdrowotne właściwości lubczyku – Tutaj znajdziesz instrukcję, jak uprawiać go w doniczce przez cały rok

Lubczyk pomocny w oczyszczaniu krwi, leczeniu nerek i płuc. Poniżej dowiesz się jak przez cały rok uprawiać go w doniczce

Przy odpowiednim postępowaniu, z tą początkowo wymagającą rośliną, możesz wyhodować taką, której nie zagrożą szkodniki i cieszyć się nią przez wiele lat. Dowiesz się o najczęściej pojawiających się przeszkodach początkujących hodowców i radach odnośnie pielęgnacji.

Podstawowym krokiem jest kupno nasion od sprawdzonego dostawcy. Możesz uprawiać lubczyk w ogrodzie lub w doniczce. Zanim wysiejesz nasiona, namocz je w wodzie przez dwie, trzy godziny. Idealnie sprawdzi się mieszanka ziemi kwiatowej z ogrodową.

Kolejnym istotnym elementem przy uprawie lubczyku jest wybór miejsca hodowli z uwagi na nasłonecznienie. Roślina ta lubi słońce, ale nie może być narażona na intensywne promieniowanie w porze południa. Potrzebuje odrobiny cienia i wilgoci.

Narażanie lubczyku na ciągłe nasłonecznienie spowoduje zmarnowanie rośliny. Słońce w zenicie przyczyni się do spalenia uprawy.

10  prozdrowotnych wskazań użycia lubczyka:

  • eliminuje wzdęcia
  • przyspiesza metabolizm
  • działa wspomagająco na wydzielanie żółci – przeciwdziała chorobom pęcherzyka żółciowego
  • działanie moczopędnie – wspomaga leczenie chorób nerek, układu wydalniczego oraz zapobiega stanom zapalnym pęcherza moczowego
  • przyspiesza trawienie i ułatwia chudnięcie
  • oczyszcza krew oraz naczynia krwionośne przez co unikniesz chorób układu krążenia
  • oczyszcza organizm z nadmiaru śluzu co ułatwia oddychanie
  • zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie przez co jest wskazany dla osób nadmiernie solących, lubczyk pozwala usunąć nadmiar sodu

Wyciągi z lubczyka umożliwiają zwalczanie chorób stawów m.in. dnę moczanową, reumatyzm czy chorobę zwyrodnieniową stawów. Używać można liści i łodyg, ale to korzeń jest najważniejszym składnikiem.

Pita kilka razy dziennie herbata zaparzona z korzenia lubczyka umożliwi zwalczenie niejednego problemu zdrowotnego. Jednym z przykładowych zastosowań zarówno profilaktycznych jak i umożliwiających szybszy powrót do zdrowia jest użycie go przed jak i podczas grypy.

Lubczyk w domu

Oprócz zastosowania lubczyku od pokoleń do sporządzania wielu potraw można z powodzeniem użyć go jako środka odstraszającego szkodniki.

Zastosowanie wszystkich części

Rozdrobniony, suszony korzeń może być użyty jako przyprawa do dań. Liście i łodygi idealnie nadają się do rosołu, sosów i sałatek. Liście z młodego lubczyku zapewniają w potrawie zapach selera.

Liście można zbierać przez cały rok i wykorzystywać w świeżej lub suszonej wersji do wielu dań. Korzeń można pozyskać po trzech latach uprawy. Zebrany korzeń najlepiej ususzyć a następnie zmielić do postaci przyprawy w proszku.

Wskazówki dotyczące hodowli

Dla przeciętnego gospodarstwa domowego wystarczą od 1 do 2 szybko rosnących roślin. Marzec ewentualnie kwiecień to optymalny moment na wysianie lubczyka. Nasiona można kupić u innego hodowcy lub w centrum ogrodniczym.

Inną możliwość daje pozyskiwanie rośliny z wyhodowanych sadzonek. Jeszcze prostszym rozwiązaniem jest kupienie gotowych sadzonek, które od razu można posadzić w ogrodzie. Lubczyk z powodzeniem zimuje w ogrodzie i można cieszyć się nim w kolejnym roku. Pamiętać trzeba o zasadzie ochrony przed bezpośrednim, ostrym słońcem.  Idealne warunki do hodowli lubczyku to zacienione wilgotne miejsce.

Prozdrowotna herbata liguryjska:

W 250 ml wody umieść 1 łyżeczkę posiekanych liści lubczyku i gotuj przez 10 minut. Herbatka ta idealnie sprawdzi się w przypadku nadmiernego spożycia napojów alkoholowych, nikotyny jak i w przypadku zapalenia dróg moczowych.

Przyprawa w płynie

Składniki:

  • 400 ml wody
  • lubczyk (wszystkie części rośliny) w indywidualnie dobranej ilości
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka świeżego lub opcjonalnie suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyty i osuszony lubczyk przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Mieszankę odcedzamy przez sitko lub czystą tkaninę i dokładnie odciskamy. Do uzyskanego płynu dodajemy 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju słonecznikowego i 1 łyżeczkę majeranku. Włożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.

Uzyskany w ten domowy sposób koncentrat z powodzeniem zastąpi przyprawy w płynie ze sklepu. Można dodawać go do zup, w szczególności do rosołu jak i do sosów. Doprawianie pozostawiamy twoim upodobaniom kulinarnym.

error: Treść zabezpieczona !!