Przepis na szybki i chrupiący chleb – jak z piekarni. Chleb wychodzi z tego przepisu przepysznie.

Ciężko sobie czasem wyobrazić podanie śniadania bez pieczywa, jednak zdarza się, że ma się już dość spożywania chleba lub bułek zakupionych w piekarni, dlatego dziś przychodzimy z przepisem na pyszny chleb, który można przygotować w każdej kuchni. To nic trudnego, a smak jest niepowtarzalny!

Kupując pieczywo, prawie zawsze jest ono smaczne, lecz niekoniecznie już tak zdrowe, jak powinno być. Jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu i chcemy wiedzieć, co dokładnie zjadamy, warto znaleźć chwilę na upieczenie własnego bochenka chleba.

Przepis na domowy chleb (składniki na 3 bochenki)

SKŁADNIKI

  • letnia woda 900 ml,
  • drożdże 50 gram,
  • mąka krupczatka 1 kg,
  • sól 1,5 łyżki,
  • cukier 3 łyżki,
  • sezam 3 łyżki,
  • pestki dyni 1,5 łyżki,
  • otręby pszenne 1 szklanka,
  • łuskany słonecznik oraz siemię lniane po 6 łyżek.

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski przełóż wszystkie składniki. Za pomocą rąk, mieszaj tak długo, aż uzyskasz spójną masę. Odstaw masę na 15 minut w ciepłe miejsce.

Formy do pieczenia chleba nasmaruj oliwą i posyp tartą bułką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.

Przełóż formy z ciastem do piekarnika i piecz około 40- 45 minut. Poczekaj, jak chleb wystygnie i jedź bez przeszkód!

error: Treść zabezpieczona !!