Wołowina pieczona w rękawie – nie przegap przepisu, ponieważ w sklepie po prostu tego nie kupisz.

Popularność wołowiny jest znacznie mniejsza niż wieprzowiny. Często jest polecana osobą uprawiającym sport. Mięso jest bogate w żelazo i białko, które pomagają w budowaniu mięśni. Nawet jeśli jesteś na diecie, spokojnie możesz włączyć wołowinę do swojego menu.

Mam dziś dla Ciebie moje 3 ulubione przepisy na wołowinę pieczoną w rękawie – wybierz swój ulubiony i do dzieła!

Wołowina Czosnkowa

Składniki

  • 700 g wołowiny
  • 1,1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

Rozpuść sól i cukier w 1 litrze wody, dodaj sok z cytryny, ziarna pieprzu i liść laurowy. Umyj mięso i włóż je do roztworu.

Dociśnij mięso w mieszance układając na jego wierzchu wybraną rzecz z dużym obciążeniem. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie schowaj do lodówki na kolejne 11 godzin.

Wymieszaj musztardę, pieprz i olej roślinny i natrzyj mieszanką mięso. Wykonaj cięcia i włóż do nich ząbki czosnku. Odstaw na pół godziny.

Włóż mięso do rękawa do pieczenia, zalej 100 ml wody. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz mięso aż woda w rękawie będzie wrzeć.

Obniż temperaturę do 120-150 stopni i piecz jeszcze 1 godzinę i 20 minut, po czym wyłącz piekarnik i zostaw w nim mięso na 20 minut.

Musztardowa wołowina

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny
  • 3-4 łyżeczki musztarda
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Natrzyj mięso solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.
  2. Natrzyj mięso musztardą i schowaj mięso w lodówce na noc.
  3. Pokryj marynowane mięso majonezem i włóż do rękawa do pieczenia.
  4. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 1,5 godziny.

Wołowina z cebulą i papryką

Składniki

  • 800 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę i pokrój na pół pierścienia. Wymieszaj wszystkie składniki i włóż mięso do marynaty.
  2. Pozostaw mięso na godzinę w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu przewracając mięso, aby był równomiernie nasyciło się przyprawami.
  3. Włóż mięso z cebulą do rękawa i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.

Każdy z tych przepisów na wołowinę jest wart uwagi. Soczyste i aromatyczne mięso ozdobi każdy stół i sprawi wiele smakowych przyjemności!

error: Treść zabezpieczona !!