Jak wyhodować imbir w doniczce: To proste. Instrukcje krok po kroku.

Zawsze chciałam wyhodować własny imbir, aby w każdej chwili móc go dodać do rozgrzewającej herbaty. Raz nawet spróbowałam – wsadziłam kawałek do ziemi, podlewałam i obserwowałam. Niestety, nic z tego nie wyszło.

Znajoma ogrodniczka, która usłyszała moją historię, dała mi pewne wskazówki. Dzięki niej moje małe marzenie się spełniło, a teraz mam tyle imbiru, że nie jestem w stanie go zużyć i rozdaję znajomym! Co prawda, cały proces wymagał odrobiny cierpliwości, ale dzięki poniższym wskazówkom na pewno każdemu uda się to powtórzyć.

Składniki

  • kawałek imbiru (wystarczy długość 5 cm)
  • podłoże (nada się ziemia uniwersalna)
  • duża doniczka (imbir potrzebuje miejsca na system korzeniowy)
  • ciepła woda

Przygotowanie

Najważniejszym krokiem jest zostawienie imbiru w ciepłej wodzie na całą noc. Dzięki temu z korzenia zostaną usunięte wszystkie chemikalia, które uniemożliwiają wzrost i prawidłowy rozwój rośliny. Wcześniej nie miałam pojęcia o tym, jak ważne jest namoczenie, dlatego moja roślina nie wykiełkowała.

Zalecam nie omijać tego kroku. Po nocy w wodzie imbir należy wyjąć i włożyć do przygotowanego podłoża wystającymi elementami skierowanymi w górę, a następnie zasypać warstwą ziemi o grubości około 3-5 cm. Doniczka powinna znajdować się w ciepłym miejscu.

W sezonie letnim można wystawić ją na balkon. Tak przygotowaną roślinę należy podlewać regularnie, aby nie dopuścić do przesuszenia podłoża. Po kilku tygodniach można już dostrzec pierwsze zielone pędy, a po kilku miesiącach – świeży imbir, idealny do herbaty.

Przygotowanie imbiru jest proste, szybkie i niewymagające, ale roślina potrzebuje około 10 miesięcy, aby w pełni dojrzeć. Mimo wszystko, warto czekać!

error: Treść zabezpieczona !!