Prosta instrukcja jak upiec kotlety w piekarniku – Znikają ze stołu w kilka chwil.

Smaczne kotlety z piekarnika, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie. Przekonaj się jak łatwo je zrobić! Pieczone kotlety są świetnym rozwiązaniem, jeśli planujesz imprezę dla wielu gości albo po prostu nie lubisz długo stać przy patelni. Piekarnik znacznie przyspieszy przygotowanie potrawy.

Dania z piekarnika są zdrowsze dla człowieka, ponieważ zawierają mniej tłuszczu i kalorii. Dodatkową zaletą jest mniej brudnych naczyń do mycia. Udzielę Wam kilka wskazówek, jak zrobić pyszne kotlety w piekarniku/ Wystarczy znać kilka zasad, a czas ich przygotowania sprawi Ci radość, a efekt przyjemnie zaskoczy.

Składniki

  • kilka kromek chleba
  • 100 ml mleka
  • 1 cebula
  • zioła do smaku
  • 1 surowy ziemniak
  • 1 jajko
  • 500 gram mięsa mielonego
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Przygotowanie

Pieczywo namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do niej ulubione zioła do smaku. Ziemniaka potrzyj na tarce na grubych oczkach. Mięso połącz z jajkiem i dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Następnie całość dopraw pieprzem i solą i przez kilka minut mieszaj uzyskaną masę. Potem uformuj placki i obtocz je w bułce tartej. Blachę do pieczenia dokładnie posmaruj tłuszczem, rozłóż na niej surowe kotlety i upiecz.

Gdzie można skutecznie upiec kotlety?

Pieczenie w piekarniku

Urządzenie najpierw musisz rozgrzać do 200 stopni i włożyć do niego blachę z kotlecikami na 5 minut. Po upływie tego czasu obniż temperaturę do 170-180 stopni i piecz przez około 30 minut. Pamiętaj, aby nie przekładać mięsa w piekarniku, ponieważ wtedy kotlety mogą stracić swój kształt.

Pieczenie w kuchence mikrofalowej

Kotlety przygotowane w kuchence mikrofalowej będą średnio puszyste i soczyste. Po włożeniu potraw, mikrofalę trzeba włączyć na 7-8 minut przy mocy 800 watów.

Pieczenie w urządzeniu Thermomix

Musisz ustawić tryb „Pieczenie”. Danie należy piec po 15 minut z każdej strony.

Możliwość zamiany składników na inne

Gdy nie masz białego chleba możesz, zamiast niego użyć bułek, grzanek albo pieczywa chrupkiego. Bułkę tartą z powodzeniem zastąpi mąka albo kasza manna. Dodanie do mięsa kilku łyżek oleju nada im miękkości. Natomiast jeśli chcesz, aby kotlety były wyjątkowo soczyste, w trakcie pieczenia na blachę wlej 100 ml wody.

Ile kotletów można zrobić z 1 kilograma mięsa mielonego?

Jeśli postąpisz zgodnie z przedstawionym przepisem, otrzymasz ok. 12 kotletów średniej wielkości. Analogicznie, z 1kg mięsa uzyskasz ok. 24 kotletów. Każdy z nich będzie ważył mniej więcej 70 gramów.

Kotlety kształtuje się na 2 sposoby:

  1. Łyżką zbiera się niewielką ilość gotowego mięsa mielonego i zwija w dłoni w kulkę. Potem trzyma się ją w prawej dłoni i lekko dociska lewą.
  2. Do miski zbiera się garść mięsa. W trakcie pracy powinno się zwilżyć ręce wodą. Wtedy bez trudności można zrobić nawet kotlety owalne.

Z czym podać pieczone kotlety?

W restauracjach kotlety są zazwyczaj przystrajane ziołami, pomidorami, sałatą i piklami. Jako przystawki serwuje się zazwyczaj ryż bądź makaron gryczany. Wydaje się, że najlepszym wyborem w tym przypadku jest podanie sałatki ze świeżych warzyw oraz puree z ziemniaków.

Do dania pasuje również domowy sos śmietanowy. Wystarczy wymieszać ze sobą: drobno posiekane zioła i czosnek oraz śmietanę. Potem sos doprawić ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Sosem warto polać potrawę około 15 minut przed wyłączeniem piekarnika albo innego sprzętu do pieczenia.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!