Cukinia idealny kompan mięsa: Kotleciki są bardzo smaczne, delikatne i zawierają mniej tłuszczu niż te klasyczne

Cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się z rozmaitymi potrawami.

Dziś podamy Wam przepis na klopsiki z kurczaka, które dzięki połączeniu z cukinią stają się zdrowsze i dużo bardziej miękkie. Zapoznaj się z recepturą i wykonaj je samodzielnie w zaciszu własnego domu.

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka – 1 kg,
  • cukinia – 1 szt.
  • bułka tarta – 1 łyżka,
  • jajko – 1 sztuka,
  • przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka,
  • sól i koperek do smaku,
  • olej roślinny.

Przygotowanie:

Myjemy cukinię i trzemy na tarce o dużych oczkach. Kolejno, odciskamy z niej nadmiar wody i dokładnie mieszamy z mięsem.

Drobno siekamy pęczek koperku i dodajemy go do mieszanki mięsa i cukinii. Wszystkie składniki ze sobą łączymy, następnie dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Mieszankę solimy, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i ponownie wszystko mieszamy. Tak uzyskaną masę przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

Rękoma formujemy kotleciki, smażymy na oleju roślinnym z dwóch stron aż do momentu uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!