Cukinia idealny kompan mięsa: Kotleciki są bardzo smaczne, delikatne i zawierają mniej tłuszczu niż te klasyczne
Cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się z rozmaitymi potrawami.
Dziś podamy Wam przepis na klopsiki z kurczaka, które dzięki połączeniu z cukinią stają się zdrowsze i dużo bardziej miękkie. Zapoznaj się z recepturą i wykonaj je samodzielnie w zaciszu własnego domu.
Składniki:
- mięso mielone z kurczaka – 1 kg,
- cukinia – 1 szt.
- bułka tarta – 1 łyżka,
- jajko – 1 sztuka,
- przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka,
- sól i koperek do smaku,
- olej roślinny.
Przygotowanie:
Myjemy cukinię i trzemy na tarce o dużych oczkach. Kolejno, odciskamy z niej nadmiar wody i dokładnie mieszamy z mięsem.
Drobno siekamy pęczek koperku i dodajemy go do mieszanki mięsa i cukinii. Wszystkie składniki ze sobą łączymy, następnie dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Mieszankę solimy, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i ponownie wszystko mieszamy. Tak uzyskaną masę przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Rękoma formujemy kotleciki, smażymy na oleju roślinnym z dwóch stron aż do momentu uzyskania złotego koloru.