Nietypowy pomysł na makaron – Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłam – Szaszłyki z makaronu prawie jak pizza.
Jeżeli makaron podawany w standardowej postaci wydaje się być nudny proponuję idealną alternatywę w postaci makaronowych szaszłyków.
Składniki:
- 800 ml wody
- 250 g makaronu
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 ml)
- 1 łyżeczka soli (8 g)
- 2 łyżki ketchupu
- 15 g kukurydzy
- 200 g sera
- 7 – 8 czarnych oliwek
- 10 zielonych oliwek
- 200 g kiełbasy (może być na przykład salami)
- 8 – 9 sztuk patyczków do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Do garnka nalewamy wodę, dodajemy sól oraz oliwę z oliwek.
Wodę doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy do niej makaron.
Makaron gotujemy przez 10 minut, po czym odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ostudzony makaron nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Gotowe szaszłyki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Tak przygotowane smarujemy ketchupem, następnie kładziemy salami i oliwki.
Całość posypujemy startym serem.
Następnie kładziemy kolejną warstwę oliwek i posypujemy kukurydzą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na 20 minut.