Nietypowy pomysł na makaron – Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłam – Szaszłyki z makaronu prawie jak pizza.

Jeżeli makaron podawany w standardowej postaci wydaje się być nudny proponuję idealną alternatywę w postaci makaronowych szaszłyków.

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 250 g makaronu
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 ml)
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 15 g kukurydzy
  • 200 g sera
  • 7 – 8 czarnych oliwek
  • 10 zielonych oliwek
  • 200 g kiełbasy (może być na przykład salami)
  • 8 – 9 sztuk patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Do garnka nalewamy wodę, dodajemy sól oraz oliwę z oliwek.

Wodę doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy do niej makaron.

Makaron gotujemy przez 10 minut, po czym odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Ostudzony makaron nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Gotowe szaszłyki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Tak przygotowane smarujemy ketchupem, następnie kładziemy salami i oliwki.

Całość posypujemy startym serem.

Następnie kładziemy kolejną warstwę oliwek i posypujemy kukurydzą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na 20 minut.

I gotowe, życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!