W każdy weekend robię fit zapiekankę warzywną: Przepis na najsmaczniejszy kalafior z brokułami.
Doskonały obiad nie tylko dla miłośników kalafiora i brokułów. Ta warzywna zapiekanka jest tak pyszna, że nikt nie będzie mógł się jej oprzeć.

Składniki:
- 1 brokuł
- 400 g kalafiora
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki mleka
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 papryki w różnych kolorach
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 szklanka mąki (130 g)
- 2,5 szklanki mleka (500 ml)
- pietruszka
- koperek
- 150 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu
Na sos:
- 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- koperek
Przygotowanie:
Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki. Następnie brokuły wrzucamy do garnka z gorącą wodą.

Dodać sól, mleko i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.

Umieść ugotowane brokuły na dnie szklanego naczynia do zapiekania. Włóż kalafior do garnka z gorącą wodą.

Dodać sól, mleko i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty.

Ugotowany kalafior przełożyć do szklanej formy. Nasmaruj patelnię olejem i usmaż cebulę na średnim ogniu.

Dodaj drobno pokrojoną marchewkę, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Zmiażdżyć ząbek czosnku, wymieszać, dodać mieszankę do zapiekanki i wymieszać.

Usuń łodygę i nasiona z papryki, pokrój ją na mniejsze kawałki i włóż do formy. Wszystko razem mieszamy.

Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj jajka, sól do głębokiej miski i ubij trzepaczką.

Dodać olej i wymieszać. Wsyp mąkę i ubij śmietanę.

Do masy wlać mleko i wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, wymieszać i polać warzywami w foremce.

Wierzch posypać grubo startym serem. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180°C.

Dodaj jogurt, majonez, rozgnieciony czosnek, koperek do małej miski i wymieszaj widelcem. Możemy podawać.
