Na sos:
Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki. Następnie brokuły wrzucamy do garnka z gorącą wodą.
Dodać sól, mleko i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.
Umieść ugotowane brokuły na dnie szklanego naczynia do zapiekania. Włóż kalafior do garnka z gorącą wodą.
Dodać sól, mleko i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty.
Ugotowany kalafior przełożyć do szklanej formy. Nasmaruj patelnię olejem i usmaż cebulę na średnim ogniu.
Dodaj drobno pokrojoną marchewkę, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Zmiażdżyć ząbek czosnku, wymieszać, dodać mieszankę do zapiekanki i wymieszać.
Usuń łodygę i nasiona z papryki, pokrój ją na mniejsze kawałki i włóż do formy. Wszystko razem mieszamy.
Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj jajka, sól do głębokiej miski i ubij trzepaczką.
Dodać olej i wymieszać. Wsyp mąkę i ubij śmietanę.
Do masy wlać mleko i wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, wymieszać i polać warzywami w foremce.
Wierzch posypać grubo startym serem. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj jogurt, majonez, rozgnieciony czosnek, koperek do małej miski i wymieszaj widelcem. Możemy podawać.