Ziemniaczana zapiekanka z mielonym – Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Od teraz piekę ją tylko w ten sposób
Przygotowanie oryginalnego obiadu jest dużym problemem i zawsze nasuwa się pytanie – co zrobić, by nie było nudno?
Okazuje się, że bardzo ciekawe, a zarazem smaczne i sycące danie sporządzić można z mięsa mielonego i ziemniaków. Zapiekanka taka wykonana w tortownicy oprócz smaku zapewni również ciekawy, niepowtarzany wygląd.
Składniki:
- Mięso mielone wołowe lub wołowo-wieprzowe – 800 g
- Ziemniaki – 2 kg
- Cebula – 1 szt.
- Masło – 50 g
- Koncentrat pomidorowy – 70 g
- Kwaśna śmietana – 3 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
- Olej do smażenia

Mięso wymieszaj wraz z uprzednio posiekaną w drobną kostkę cebulą, a następnie dopraw je pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowaną mieszankę dokładnie usmaż na oleju – jeśli w trakcie smażenia okaże się, że jest ono zbyt suche dolej odrobinę wody (uważaj, bo może pryskać).
Na samym końcu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj, tak, by sos pokrył całe mięso.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodaj do nich masło i ugnieć dokładnie szpatułką bądź zmiksuj blenderem.
Przygotowane puree przełóż do uprzednio naszykowanej tortownicy (wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem) i równomiernie rozprowadź. Na masę ziemniaczaną rozłóż mięso i polej kwaśną śmietaną tak, by przykryła ona cały wierzch potrawy.