Ziemniaczana zapiekanka z mielonym – Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Od teraz piekę ją tylko w ten sposób

Przygotowanie oryginalnego obiadu jest dużym problemem i zawsze nasuwa się pytanie – co zrobić, by nie było nudno?

Okazuje się, że bardzo ciekawe, a zarazem smaczne i sycące danie sporządzić można z mięsa mielonego i ziemniaków. Zapiekanka taka wykonana w tortownicy oprócz smaku zapewni również ciekawy, niepowtarzany wygląd.

Składniki:

  • Mięso mielone wołowe lub wołowo-wieprzowe – 800 g
  • Ziemniaki – 2 kg
  • Cebula – 1 szt.
  • Masło – 50 g
  • Koncentrat pomidorowy – 70 g
  • Kwaśna śmietana – 3 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Olej do smażenia

Mięso wymieszaj wraz z uprzednio posiekaną w drobną kostkę cebulą, a następnie dopraw je pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowaną mieszankę dokładnie usmaż na oleju – jeśli w trakcie smażenia okaże się, że jest ono zbyt suche dolej odrobinę wody (uważaj, bo może pryskać).

Na samym końcu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj, tak, by sos pokrył całe mięso.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodaj do nich masło i ugnieć dokładnie szpatułką bądź zmiksuj blenderem.

Przygotowane puree przełóż do uprzednio naszykowanej tortownicy (wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem) i równomiernie rozprowadź. Na masę ziemniaczaną rozłóż mięso i polej kwaśną śmietaną tak, by przykryła ona cały wierzch potrawy.

Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, jednak czas ten może się przedłużyć. Wierzch potrawy powinien się zarumienić i uzyskać złoty kolor.

error: Treść zabezpieczona !!