Jedz tak dzień i noc i chudnij: Od wakacji schudłam już 3 kg i nie jestem na żadnej diecie.

Przygotuj najsmaczniejsze pieczone warzywa w domu. Prosty, smaczny i zdrowy przepis, który od razu Ci się spodoba.

Zamień ryż i ziemniaki na tę fantastyczną przystawkę i rozpocznij odchudzanie. Smak tego przepisu jest doskonały, a rezultaty nie pozwolą Ci czekać.

Składniki:

  • 1/2 białej kapusty
  • 2 cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 słodka papryka
  • 30-50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy
  • 1 ząbek czosnku

Na sos: 

  • 4-5 łyżek białego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • musztarda
  • 1 ogórek kiszony
  • koperek

Przygotowanie:

Kapustę pokroić w cienkie plasterki i włożyć do miski. Odetnij końce cukinii i obierz je skrobakiem.

Marchewkę obrać i odciąć końcówki. Na koniec obierz ziemniaki.

Cukinię pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodaj pokrojone ziemniaki i paprykę do innej miski.

Usuń łodygę i nasiona z pieprzu. Pokroić w plastry i przełożyć do osobnej miski.

Wlej oliwę z oliwek do małej miski. Dodać sól i pieprz i wymieszaj.

Dodaj starty czosnek i ponownie wymieszaj. Stopniowo umieszczaj warzywa w torbie do pieczenia.

Wlej mieszaninę olejów, zamknij torebkę i dobrze wymieszaj. Za pomocą szpikulca zrób małe dziurki w torbie.

Umieść torbę z warzywami na blasze do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut w temperaturze 180°C.

Dodaj śmietanę, musztardę do małej miski i wymieszaj łyżką. Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę ogórek, posiekany koperek i wymieszać.

Pieczone ziemniaki podawane są z łagodnym sosem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!