Piekielnie dobre żeberka czosnkowe z pysznym sosem: sekretna sztuczka szefa kuchni, dzięki której będą wyjątkowo soczyste
Nietradycyjne połączenie marynaty jabłkowej z przyprawami i keczupem sprawi, że nawet zwykłe żeberka staną się niesamowitym przysmakiem! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam.

Potrzebujesz:
- 1200 g żeberek wieprzowych
- 100 g musu jabłkowego
- 100 g domowego keczupu
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 cytryny
Przygotowanie:
W misce wymieszaj przecier jabłkowy z keczupem, cukrem, sosem sojowym, sokiem z połowy cytryny, czarnym pieprzem, czosnkiem, czerwoną papryką, cynamonem i dobrze wymieszaj.
Żeberka przełóż do dużej miski, zalej marynatą i dobrze przykryj nią mięso. Marynuj przez co najmniej 30 minut.

Po tym czasie wyłóż żeberka na blachę do pieczenia i przykryj folią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 ° C i piecz około 50 minut. Następnie usuń folię.

Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 – 40 minut na złoty kolor. Gotowe! Życzymy smacznego!