Nie przegap przepisu na ciasto „Zgniły pień” – idealne połączenie dobrego smaku oraz apetycznego wyglądu.
Deser nieco przewrotnie nazwany ,,Zgniły pień” to idealne połączenie dobrego smaku oraz apetycznego wyglądu.
Odkąd pierwszy raz je zrobiłam, domownicy często dopominają się o jego przyrządzenie! Największą zaletą tego ciasta to nietypowe połączenie orzechów oraz suszonych owoców. ,,Zgniły pień” jest tak smaczny, że zasmakuje nawet fanom typowych słodkich deserów.
Składniki:
- 750 ml kwaśnej śmietany
- 350 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150 g rodzynek
- 150 g suszonych moreli
- 150 g śliwek
- 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj nadzienie z suszonych owoców. Rodzynki, suszone morele oraz śliwki przełóż do osobnych misek, a następnie zalej wrzątkiem. Po około 15 minutach po kolei zblenduj je, a następnie wmieszaj do każdego po 25 g cukru.
Kolejno zmieszaj 250 g śmietany, 150 g cukru oraz jajko. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, a następnie umieść w lodówce na około godzinę. Ciasto rozdziel na sześć równych części, a następnie rozwałkuj je na placki o grubości około 2-3 mm. Każde posmaruj nadzieniem utworzonym z dwóch łyżek suszonych moreli, dwóch łyżek śliwek i dwóch łyżek rodzynek.
Całość zawiń w rolki. Natłuść blachę do pieczenia umieść na niej powstałe rulony i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być gotowe po 25-30 minutach. W czasie pieczenia ubij śmietanę z pozostałą ilością cukru. Gdy ciasto przestygnie pokrój rulony na kawałki mające długość około 3 cm.
Przygotuj foremkę do pieczenia (przykryj ją folią spożywczą i wysmaruj 3 łyżkami śmietany), a następnie ułóż w niej pionowo jedną partię rulonów. Posmaruj je śmietaną dzięki czemu możliwe jest umieszczenie kolejnych dwóch warstw.
Gotowe ciasto ,,Zgniły pień” umieść w lodówce. Najlepiej, aby schładzało się około 8-10 godzin.
Po tym czasie możesz dowolnie udekorować ciasto: polecam posiekane orzechy włoskie, krem czekoladowy czy kakao. Taki deser na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Smacznego!