Nie przegap przepisu na ciasto „Zgniły pień” – idealne połączenie dobrego smaku oraz apetycznego wyglądu.

Deser nieco przewrotnie nazwany ,,Zgniły pień” to idealne połączenie dobrego smaku oraz apetycznego wyglądu.

Odkąd pierwszy raz je zrobiłam, domownicy często dopominają się o jego przyrządzenie! Największą zaletą tego ciasta to nietypowe połączenie orzechów oraz suszonych owoców. ,,Zgniły pień” jest tak smaczny, że zasmakuje nawet fanom typowych słodkich deserów.

Składniki:

  • 750 ml kwaśnej śmietany
  • 350 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g rodzynek
  • 150 g suszonych moreli
  • 150 g śliwek
  • 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj nadzienie z suszonych owoców. Rodzynki, suszone morele oraz śliwki przełóż do osobnych misek, a następnie zalej wrzątkiem. Po około 15 minutach po kolei zblenduj je, a następnie wmieszaj do każdego po 25 g cukru.

Kolejno zmieszaj 250 g śmietany, 150 g cukru oraz jajko. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, a następnie umieść w lodówce na około godzinę. Ciasto rozdziel na sześć równych części, a następnie rozwałkuj je na placki o grubości około 2-3 mm. Każde posmaruj nadzieniem utworzonym z dwóch łyżek suszonych moreli, dwóch łyżek śliwek i dwóch łyżek rodzynek.

Całość zawiń w rolki. Natłuść blachę do pieczenia umieść na niej powstałe rulony i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być gotowe po 25-30 minutach. W czasie pieczenia ubij śmietanę z pozostałą ilością cukru. Gdy ciasto przestygnie pokrój rulony na kawałki mające długość około 3 cm.

Przygotuj foremkę do pieczenia (przykryj ją folią spożywczą i wysmaruj 3 łyżkami śmietany), a następnie ułóż w niej pionowo jedną partię rulonów. Posmaruj je śmietaną dzięki czemu możliwe jest umieszczenie kolejnych dwóch warstw.

Gotowe ciasto ,,Zgniły pień” umieść w lodówce. Najlepiej, aby schładzało się około 8-10 godzin.

Po tym czasie możesz dowolnie udekorować ciasto: polecam posiekane orzechy włoskie, krem czekoladowy czy kakao. Taki deser na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!