Chyba każdy z nas, będąc dzieckiem uwielbiał placki ziemniaczane. Gwarantujemy, że od teraz placki będziesz robić już tylko w ten sposób.
Jeżeli miałbyś podać najsmaczniejsze danie z dzieciństwa zrobione z ziemniaków to co byś wybrał?
Pewnie placki ziemniaczane.Niby proste, a jakie dobre. Ślinka sama cieknie na myśl o nich. Jeżeli nie pałasz wielką miłością do palców ziemniaczanych obiecujemy, że jeżeli zrobisz ten przepisu pokochasz je bez pamięci.
Placki ziemniaczane smażone na patelni
Składniki:
- 1 cebula
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki
- 100 ml oleju roślinnego
- 50 g masła
- 500 g chudej wieprzowiny
- Przyprawy do smaku
Wykonanie:
Mięso wieprzowe powinno być zmielone. Możesz takie kupić w sklepie lub zrobić to samodzielnie w domu. Cebulę pokrój drobno. Na patelni podgrzej olej, dodaj cebulę i lekko podsmaż. Następnie na patelnie dodaj mięso mielone i całość usmaż. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.
Miękkie ziemniaki wymieszaj z olejem, solą i pieprzem. Tak przygotowane zmiel lub dygnięć na gładką masę. Do purée przesiej mąkę i wymieszaj. Z ciasta ziemniaczanego oraz mięsa mielonego uformuj placki. Każdy placek smaż na oleju roślinnym na złocisty kolor z obu stron. Gotowe placki możesz podawać z sosem czosnkowym.