Chyba każdy z nas, będąc dzieckiem uwielbiał placki ziemniaczane. Gwarantujemy, że od teraz placki będziesz robić już tylko w ten sposób.

Jeżeli miałbyś podać najsmaczniejsze danie z dzieciństwa zrobione z ziemniaków to co byś wybrał?

Pewnie placki ziemniaczane.Niby proste, a jakie dobre. Ślinka sama cieknie na myśl o nich. Jeżeli nie pałasz wielką miłością do palców ziemniaczanych obiecujemy, że jeżeli zrobisz ten przepisu pokochasz je bez pamięci.

Placki ziemniaczane smażone na patelni

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 50 g masła
  • 500 g chudej wieprzowiny
  • Przyprawy do smaku

Wykonanie:

Mięso wieprzowe powinno być zmielone. Możesz takie kupić w sklepie lub zrobić to samodzielnie w domu. Cebulę pokrój drobno. Na patelni podgrzej olej, dodaj cebulę i lekko podsmaż. Następnie na patelnie dodaj mięso mielone i całość usmaż. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.

Miękkie ziemniaki wymieszaj z olejem, solą i pieprzem. Tak przygotowane zmiel lub dygnięć na gładką masę. Do purée przesiej mąkę i wymieszaj. Z ciasta ziemniaczanego oraz mięsa mielonego uformuj placki. Każdy placek smaż na oleju roślinnym na złocisty kolor z obu stron. Gotowe placki możesz podawać z sosem czosnkowym.

Chcąc nieco urozmaicić danie do farszu możesz dodać podsmażone grzyby oraz zioła. Możesz także placki obtoczyć w bułce tartej. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!