Domowy ziemniaczane chlebki pieczone w 15 minut: pachną w całym domu i nawet trzeciego dnia smakują świeżo!

Idealna przekąska lub samodzielne danie, gdy nie masz w domu chleba. Zakochasz się w tych pysznych chlebkach z nadzieniem ziemniaczano-serowym !

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 20 ml oleju
  • 480 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 5 ziemniaków
  • 1 l wody
  • 100 ml mleka
  • 200 g startego sera
  • sól dla smaku
  • 1 żółtko
  • olej
  • sezam

Przygotowanie:

Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami. Stopniowo wymieszaj mąkę oraz sól. Dodaj olej oraz drożdże, wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw na 30 minut.

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości. Następnie rozgnieć je na puree, dodaj trochę mleka, starty ser, sól do smaku i dobrze wymieszaj.

W międzyczasie przenieś ciasto na blat, podziel na 3 części i rozwałkuj. Z nadzienia ziemniaczanego uformuj również 3 kulki tej samej wielkości, których użyjesz do nadzienia.

Nadzienie zawiń w ciasto i ostrożnie dłońmi formuj większy placek. Tak postęp z pozostałymi składnikami, następnie przykryj je folią spożywczą i odstawi na chwilę.

Weź pierwszy chlebek zrób w nim dziurki palcami, posmaruj żółtkiem, wymieszanym z odrobiną oleju i posyp sezamem.

Piecz w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 190 ° C. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!