Kotleciki ziemniaczane – babciny przepis. Nikt nie robi lepszych. Znikają ze stołu w kilka chwil

Problemem wielu polskich domów są niezjedzone ziemniaki, które bardzo często jako jedyne zostają po obiedzie. Wiele osób uważa, że jedynym wyjściem jest ich wyrzucenie.

Jednak można inaczej wykorzystać pozostałości z obiadu, przygotowując bezmięsne kotleciki. Kolejnym niewątpliwym atutem jest ekonomiczność tego dania oraz fakt, że może on posłużyć jako postny a jednocześnie sycący obiad.

Składniki:

  • kilka małych ziemniaków,
  • 70 g sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 20 g masła,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • olej.

Przygotowanie:

Ziemniaki należy umyć i wyczyścić. Po kolejnym umyciu, można zacząć je gotować w posolonej wodze. Odcedzić i odstawić do momentu, aż ostygną. Później przepuszcza się je przez maszynkę do mielenia mięsa albo tłucze. Jeśli z poprzedniego obiadu pozostały tłuczone ziemniaki, należy opuścić ten punkt.

Do zmielonych ziemniaków dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę, starty ser i jajko. Całość należy dokładnie wymieszać. Z takiego ciasta formować kotleciki. Wszystkie kawałki opanierować w bułce tartej i na każdym z nich wykonać nacięcia w kratę.

Na patelnię wlać olej i rozgrzać go na średnim ogniu.

Można dodać również odrobinę masła. Kotleciki smażyć na złoty kolor po obu stronach.

error: Treść zabezpieczona !!