Zawiń, usmaż… pyszny obiad w kilka minut: Wystarczą ziemniaki, ser, trochę szynki i pietruszki.
Do tego dania nie potrzeba wielu składników. Smaczne i sycące klopsiki ziemniaczane nadziewane szynką i serem będą świetną szybką kolacją!
Potrzebujesz:
- 700 g ziemniaków
- Pietruszka
- 100 g twardego sera
Nadzienie:
- 100 g szynki
- 100 g pokrojonego w plasterki sera
Do obtoczenia:
- 2 jajka
- bułka tarta
Do smażenia:
- olej roślinny
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Gdy ziemniaki będą miękkie, ugnieć je na purre. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj 100 g startego sera i dopraw. Ser i szynkę pokrój na 4 części.

Ubij jajka w misce i wsyp bułkę tartą do drugiej miski. Z masy ziemniaczanej formuj placuszki, połóż na nich 2 plastry sera, 2 plastry szynki i ponownie przykryj kolejnym plackiem ziemniaczanym. Nadaj mu kształt klopsika i odłóż na bok. W ten sposób wykorzystaj całą masę ziemniaczaną, a następnie obtocz je w jajku i bułce tartej.

