Przepis jest smaczną alternatywą dla tradycyjnych placków smażonych na tłuszczu – Prawdziwe odkrycie kulinarne.

Smażone i sycące placki ziemniaczane z serem mozzarella to doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny.

Są to najlepsze placki, jakie miałam okazję przygotować. Ich wykonanie jest bardzo proste i zawsze się udają. Możecie mi nie wierzyć, ale wielokrotnie mnie uratowały. Sprawdzą się doskonale jako samodzielna potrawa, przekąska lub na przykład dodatek do zupy.

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 90 gramów mąki pszennej
  • 10 gramów masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 150 gramów sera mozzarella
  • sól do smaku
  • 55 mililitrów mleka

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotujemy ciasto. Należy zacząć od wymieszania mleka, mąki, roztopionego masła oraz szczypty soli.

Tak przygotowane składniki należy wyrabiać przez około 5 minut. Następnie należy przykryć miskę folią aluminiową i odstawić przygotowane ciasto na około 1 godzinę do lodówki.

Podczas gdy ciasto będzie odpoczywać, można ugotować ziemniaki, następnie trzeba zatrzeć je na tarce i dodać 2 łyżki majonezu. Masę ziemniaczaną należy wymieszać.

Następnie należy cienko rozwałkować ciasto na okrągły arkusz.

Połowę startego na grubych oczkach sera należy rozłożyć równomiernie na ciasto, na to nałożyć ziemniaki oraz resztę startego sera.

Teraz przyszła kolej na połączenie brzegów ciasta. Gdy ciasto zostanie sklejone, należy delikatnie rozwałkować uformowany placek.

Następnie, placek należy smażyć, aż do uzyskania złotego koloru, po obu stronach na wysmarowanej tłuszczem patelni.

Farsz możemy wzbogacić dodając do niego suszone pomidory, włoskie zioła lub dowolny twardy ser. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!