Robię prawie w każdy weekend: Wypróbuj te cudownie chrupiące ziemniaczki dzięki specjalnej marynacie.
Szukasz odmiany od zwykłych, gotowanych ziemniaków? Wypróbuj te – cudownie chrupiące dzięki specjalnej marynacie!
Ziemniak to warzywo, które jest właściwie podstawą w polskiej kuchni. Nic dziwnego, ponieważ ziemniaki są doskonałym dodatkiem do mięs, drobiu, ryb i sałatek, czyli właściwie do każdego obiadu.

Zapraszam na wyjątkowy przepis na ziemniaczki pieczone. Sekret ich przyrządzenia tkwi w wyrazistej marynacie sojowo-miodowej z dodatkiem czosnku. Dzięki niej ziemniaki zrumienią się na złoto i będą wyjątkowo chrupiące.
Potrzebne będą:
- Kilogram ziemniaków
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Olej roślinny – 2 łyżki
- Musztarda łagodna (najlepiej ziarnista) – 3 łyżki
- Miód – 1 łyżka
- Czosnek (4-5 ząbków)
- Zioła suszona (polecam oregano, bazylię, majeranek) i sól – do przyprawienia
Jak przyrządzić chrupiące ziemniaczki?
Opłucz ziemniaki, umieść w garnku i zalej wodą. Gdy woda się zagotuje, dodaj trochę soli i gotuj ziemniaki na średnim ogniu aż będą średnio twarde. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i pozostaw do ostygnięcia.

Do miski wlej sos sojowy, miód, musztardę i olej, dosyp zioła. Czosnek wyciśnij przez prasę i dodaj do marynaty. Możesz zrezygnować z solenia jej, ponieważ soliłaś już wodę na ziemniaki, sos sojowy również ma dość słony smak.
Pokrój ziemniaki na plasterki (nie obieraj ich!) i umieść w marynacie. Odstaw na chwilę, żeby nią nasiąkły. Wysmaruj formę tłuszczem, najlepiej masłem i wyłóż na nią ziemniaki. Piecz w temperaturze 200 °C, dopóki ziemniaki nie nabiorą złotego odcienia.