Znaleźliśmy i wypróbowaliśmy nowy, całkowicie genialny sposób gotowania ziemniaków. Jest smaczny, szybki i niedrogi. Sekret tkwi w marynacie!
Jak gotować ziemniaki w piekarniku w zupełnie nowy sposób i bez większych problemów: nawet zapamiętanie przepisu wcale nie jest trudne, ale na wszelki wypadek zapisz go w swoich zakładkach. Przygotuj je i zaskocz się, jak smaczny i niezwykły może być ziemniak!
Obierz ziemniaki, pokrój je na ćwiartki i ugotuj na półtwardo w niesolonej wodzie – wystarczy 5-7 minut. Podczas gotowania ziemniaków przygotuj sos: przepuść czosnek przez praskę, wymieszaj z sosem sojowym i olejem słonecznikowym, dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki widelcem lub trzepaczką
Ostudź trochę ziemniaki. Wlej sos sojowy na warzywa i rozprowadź równomiernie, przykryj naczynie pokrywką i lekko potrząsaj.
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem słonecznikowym i połóż na nim plastry ziemniaków w niewielkiej odległości od siebie. Piecz 15–20 minut w temperaturze 200 ° C.
Bez względu na to, jak smaczne są ziemniaki, polecamy podawanie ich z sosem śmietanowym. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z majonezem, dodaj bazylię, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Drobno posiekaj zioła i posyp nimi gotowe pieczone ziemniaki. Smacznego!