Pyszne ziemniaki z cebulką – obiad jak marzenie. Smak mile zaskoczył mnie i gości

Ziemniaki to nie tylko tradycyjny dodatek do kotleta czy mielonego, ale również podstawowy składnik wielu dań, które można wykonać szybko, a zaspokoją nawet największy głód.

Jednym z pomysłów na błyskawiczny obiad czy kolację, kiedy nie mamy ani pomysłu na coś dobrego, ani zrobionych zakupów, są ziemniaki z cebulką i kolorowymi warzywami. Dodatek sosu sojowego sprawi, że danie nabierze intrygującego smaku i egzotycznego wymiaru.

Składniki:

  • ziemniaki: 700 gram
  • cebula: 1 sztuka
  • papryka czerwona: 1 sztuka
  • marchewka: 1 sztuka
  • sos sojowy: 50 gram
  • olej roślinny: 50 gram
  • ocet: 1 łyżeczka
  • czerwona papryka w proszku: 1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony: pół łyżeczki
  • do smaku: ulubione zioła, przyprawy

Wykonanie:

Marchewkę i ziemniaki obierz i zetrzyj (do osobnych naczyń) boczną stroną tarki w cienkie i długie paski. Paprykę wydrąż i pokrój również w długie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Rozgrzej na większej patelni lub woku olej. Dodaj pokrojoną cebulę, smaż kilka minut, aż zacznie się szklić.

Do cebuli dodaj startą marchewkę. Smaż przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj starte ziemniaki. Smaż przez 5 minut, stale mieszając. Gdy ziemniaki zaczną się przysmażać, dodaj do warzyw pokrojoną paprykę. Wszystko wymieszaj i smaż kilka minut

Wymieszaj sos sojowy z octem, pieprzem i innymi przyprawami, po czym tak przygotowaną mieszanką polej warzywa na patelni i dobrze wymieszaj.

Duś całość pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Po tym czasie posyp całość ulubionymi ziołami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!