Oto przepis, który Cię zaskoczy. Nie jesteś miłośnikiem ziemniaków lub znudziło Ci się podawanie ich w tradycyjnej formie.

Każdy marzy o tym, by zjeść pyszne i szybkie dania, dlatego też ziemniaki-po-egipsku są świetnym wyborem.

Warto też dodać, że danie to jest niezwykle sycące, smaczne oaz zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających domowników, czy gości.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 1 kg ziemniaków,
  • sól, pieprz
  • 500g mięsa mielonego,
  • ser do posypania,
  • 200ml soku pomidorowego lub 1 mały przecier pomidorowy.
  • 2 duże cebule pokrojone w kółka.

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia posmaruj jedną łyżeczką oleju, a następnie ziemniaki obierz i pokrój w cienkie kółka. Tak pokrojone ziemniaki ułóż jako pierwszą warstwę na blaszce. Można od razu posolić. Równomiernie rozłóż mięso na ziemniakach i połóż na to wszystko cebulę. Ponownie wszystko dopraw i połóż kolejną warstwę ziemniaków.

Całość dania zalej sosem lub koncentratem pomidorowym, który jest zmieszany ze śmietaną. Na koniec wszystko jeszcze raz trzeba doprawić i skropić oliwą. Tak przygotowane danie wsadzić do piekarnika, który jest nagrzany do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut.

Warto też dodać, by przykryć danie folią na samym początku, a po upływie około trzydziestu minut zdejmij folię. Przed wyłożeniem dania można posypać serem, który się rozpuści. Danie można podać z ulubioną sałatką. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!