To danie, które spokojnie możesz podać gościom, czy podczas domowego obiadu. Przepis.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 250 g cebuli
  • 150 g mąki
  • 300 g śmietany (preferowana kwaśna 20%)
  •  1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej)
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • koperek świeży (pęczek lub mniej)

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy na plastry grubości o 1 cm. Mięso ubijamy, posypujemy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do miski na 15 min aby nabrało aromatu przypraw. Pół cebuli kroimy na cienkie plastry.

Cebulę przekładamy do miski , doprawiamy koprem, solą , pieprzem oraz cukrem i zalewamy octem. Cebulę pozostawiamy w marynacie na 10 minut. Gdy cebula będzie gotowa, wyjmujemy mięso na talerz. Na każdy plaster mięsa wykładamy porcję cebuli i zawijamy w zrazy.

Mięso smażymy  do złocistego koloru. Sos: Resztę cebuli kroimy na bardzo drobno i smażymy na głębokiej patelni. Dodajemy paprykę mieloną, mąkę, śmietanę i niedużą ilość wody. Poszatkowany koper dodajemy na samym końcu. Do gotowego sosu wkładamy zrazy.

Bardzo ważne jest, żeby sos zakrywał całe zrazy. Jeżeli jest go za mało należy dodać trochę wody, wymieszać z sosem aby był jednakowej konsystencji.  Tak przygotowane danie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

Wskazówki: Zrobiony sos powinien mieć gęstą konsystencję. Z tego też powodu należy danie mieszać co parę minut aby zapobiec przywarciu sosu do patelni aby go nie przypalić i nie zepsuć smaku.

Sprawdzamy miękkość mięsa co parę minut aby zrazy soczyste. W zależności od rodzaju kuchenki i temperatury gotowania, czas przygotowania dania może lekko się różnić. Jeśli po 40 minutach mięso jest nadal twarde, to gotujemy jeszcze przez chwilę pod przykryciem.

Zrazy ukraińskie smakują z różnymi dodatkami- dla wielbiciela sera możemy dodać starty ser do sosu, a dla dodania rozmaitych kolorów czy też zachęcenia niejadka do spróbowania możemy wkroić paprykę żółtą, zieloną, czerwoną do sosu czy też inne dodatki według własnej twórczości.

Zrazy ukraińskie smakują wyśmienicie z kaszą gryczaną, jęczmienną, bulgur czy też ziemniakami.  Możliwość łączenia zrazów ukraińskich z wieloma dodatkami sprawia, że możemy je podać na każdą okazję! Wystarczy przygotować ulubione dodatki i danie jest gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!