Zupa fasolowa z suszonymi grzybami – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.
Zupa fasolowa z nietypowym dodatkiem w postaci suszonych grzybów.
Zupa jest gęsta, treściwa, dobrze doprawiona. Te rośliny strączkowe są bardzo korzystne dla zdrowia i bardzo dobrze przyjmują się w postaci pysznej zupy.
Składniki
- 250 g białej fasoli
- liść laurowy
- majeranek
- 1 marchewka
- sól
- pieprz mielony
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 1 szklanka suszonych grzybów (namoczonych)
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 250 g kwaśnej śmietany

Proces przygotowania
Fasolę opłukać i namoczyć na noc, następnego dnia zalać wodą, dodać liść laurowy, przyprawy i gotować do miękkości. Solić fasolę pod koniec gotowania. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, na koniec dodajemy paprykę i krótko smażymy, żeby papryka nie zrobiła się gorzka.
Zalewamy bulionem fasolowym, dodajemy pokrojoną marchewkę, grzyby i gotujemy. Następnie dodać fasolę i wodę, w której się gotowała, pieprz i majeranek. Śmietanę wymieszać z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka z zupą, wymieszać i podgrzać.