Zupa wędzona i gulasz z fasoli meksykańskiej z kiełbasą. Unikatowe przepisy.
Zupa wędzona i gulasz z fasoli meksykańskiej z kiełbasą – sposób przygotowania
Proste, ale pożywne i smaczne menu na dni powszednie nie musi być niczym, co kosztuje dodatkowy czas lub pieniądze. Zainspiruj się parą przepisów według naszej receptury.
Zupa z wędzonego mięsa
- wędzone żeberka – 500 gr
- groch – 200 gr
- marchewka – 1 szt
- seler – ćwiartka bulwy
- cebula – 1 szt
- liść laurowy – 1 szt
- ziele angielskie – kilka kulek
- cały czarny pieprz – kilka kulek
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- czosnek – do smaku
Meksykański gulasz fasolowy z kiełbasą
- cebula – 1 szt
- wędzona karkówka – 250 g
- kiełbasa – 1 szt
- boczek – 200 gr
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- ziele angielskie mielone – do smaku
- liść laurowy – 1 szt
- słodka mielona papryka – do smaku
- pasta pomidorowa – 2 łyżki
- chili – do smaku
- świeża czerwona papryka – 1 szt
- kukurydza w puszkach – 1 mała puszka
- groszek konserwowy – 1 mała puszka
- biała fasola w puszkach – 1 puszka
- olej roślinny lub smalec – do smażenia
Zupa z wędzonego mięsa
Namocz groch dzień wcześniej. Wędzone żeberka włożyć do garnka, dodać przekrojoną na pół oczyszczoną marchewkę, cebulę i kawałek selera. Wrzucić kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego, jeden liść laurowy, wszystko zalać zimną wodą i zagotować. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż mięso będzie miękkie, a nawet dłużej. Im dłużej gotujesz mięso, tym smaczniejszy i zdrowszy będzie bulion.
Przelej bulion z wędzonego mięsa przez sitko. Zeskrob mięso z żeber i włóż z powrotem do bulionu. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i również wrzucamy z powrotem do zupy. Namoczoną kaszę odcedzamy, gotujemy do miękkości i dodajemy do zupy. Pogotować jeszcze chwilę, doprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem i podawać.
Meksykański gulasz fasolowy z kiełbasą
Oczyść cebulę i drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę smalcu lub odrobinę oleju roślinnego i podsmażyć cebulę na różowo. W międzyczasie pokrój wędzoną karkówkę w drobną kostkę, kiełbasę w krążki i drobno posiekaj boczek.
Do cebuli dodać boczek i chwilę smażyć, aby puścił tłuszcz. Następnie wrzucić mięso i kiełbasę i dalej smażyć, aż obie będą lekko rumiane ze wszystkich stron. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, słodką paprykę i wszystko razem chwilę poddusić. Dodać liść laurowy, dwie łyżki puree i paprykę pokrojoną w małe paski. Pod pokrywką wyciśnij sok z warzyw, w razie potrzeby dolej trochę gorącej wody do mieszanki i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Na koniec dodać odsączoną i odsączoną kukurydzę oraz groszek i fasolę na patelnię z marynatą. Dobrze wymieszaj mieszaninę i pozwól jej się zagotować przez krótki czas. Dopraw gulasz solą, pieprzem lub czosnkiem i innymi przyprawami lub ziołami, które lubisz, i zdejmij z ognia. Po ugotowaniu gulasz odstawić na kilka minut i podawać ze świeżym pieczywem.