Zupa wędzona i gulasz z fasoli meksykańskiej z kiełbasą. Unikatowe przepisy.

Zupa wędzona i gulasz z fasoli meksykańskiej z kiełbasą – sposób przygotowania

Proste, ale pożywne i smaczne menu na dni powszednie nie musi być niczym, co kosztuje dodatkowy czas lub pieniądze. Zainspiruj się parą przepisów według naszej receptury.

Zupa z wędzonego mięsa

  • wędzone żeberka – 500 gr
  • groch – 200 gr
  • marchewka – 1 szt
  • seler – ćwiartka bulwy
  • cebula – 1 szt
  • liść laurowy – 1 szt
  • ziele angielskie – kilka kulek
  • cały czarny pieprz – kilka kulek
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • czosnek – do smaku

Meksykański gulasz fasolowy z kiełbasą

  • cebula – 1 szt
  • wędzona karkówka – 250 g
  • kiełbasa – 1 szt
  • boczek – 200 gr
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • ziele angielskie mielone – do smaku
  • liść laurowy – 1 szt
  • słodka mielona papryka – do smaku
  • pasta pomidorowa – 2 łyżki
  • chili – do smaku
  • świeża czerwona papryka – 1 szt
  • kukurydza w puszkach – 1 mała puszka
  • groszek konserwowy – 1 mała puszka
  • biała fasola w puszkach – 1 puszka
  • olej roślinny lub smalec – do smażenia

Zupa z wędzonego mięsa

Namocz groch dzień wcześniej. Wędzone żeberka włożyć do garnka, dodać przekrojoną na pół oczyszczoną marchewkę, cebulę i kawałek selera. Wrzucić kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego, jeden liść laurowy, wszystko zalać zimną wodą i zagotować. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż mięso będzie miękkie, a nawet dłużej. Im dłużej gotujesz mięso, tym smaczniejszy i zdrowszy będzie bulion.

Przelej bulion z wędzonego mięsa przez sitko. Zeskrob mięso z żeber i włóż z powrotem do bulionu. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i również wrzucamy z powrotem do zupy. Namoczoną kaszę odcedzamy, gotujemy do miękkości i dodajemy do zupy. Pogotować jeszcze chwilę, doprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem i podawać.

Meksykański gulasz fasolowy z kiełbasą

Oczyść cebulę i drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę smalcu lub odrobinę oleju roślinnego i podsmażyć cebulę na różowo. W międzyczasie pokrój wędzoną karkówkę w drobną kostkę, kiełbasę w krążki i drobno posiekaj boczek.

Do cebuli dodać boczek i chwilę smażyć, aby puścił tłuszcz. Następnie wrzucić mięso i kiełbasę i dalej smażyć, aż obie będą lekko rumiane ze wszystkich stron. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, słodką paprykę i wszystko razem chwilę poddusić. Dodać liść laurowy, dwie łyżki puree i paprykę pokrojoną w małe paski. Pod pokrywką wyciśnij sok z warzyw, w razie potrzeby dolej trochę gorącej wody do mieszanki i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Na koniec dodać odsączoną i odsączoną kukurydzę oraz groszek i fasolę na patelnię z marynatą. Dobrze wymieszaj mieszaninę i pozwól jej się zagotować przez krótki czas. Dopraw gulasz solą, pieprzem lub czosnkiem i innymi przyprawami lub ziołami, które lubisz, i zdejmij z ognia. Po ugotowaniu gulasz odstawić na kilka minut i podawać ze świeżym pieczywem.

error: Treść zabezpieczona !!