W końcu zaczniesz chudnąć – Rozgrzewająca zupa spalająca tłuszcz. Pyszna i zdrowa

Zimą, przy niskich temperaturach żadne danie nie sprawdza się tak dobrze, jak aromatyczna, pełna składników odżywczych zupa.

To proste i smaczne danie rozgrzeje cię podczas wielu zimowych wieczorów. Świetnie sprawdzi się także podczas kameralnych rodzinnych spotkań albo jako lunch do pracy. Bułgarska zupa z kurczakiem ma ten dodatkowy walor, że pomaga spalać tłuszcz. Jest także łatwa w przygotowaniu.

Aby ją przyrządzić, potrzebujesz:

  • 600 gramów kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 łodygę selera
  • 1 marchewkę
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebulę
  • 1 paprykę
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie
  • 60 gramów makaronu
  • 30 gramów oleju roślinnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Mięso zagotuj w garnku z wodą usuwając w trakcie gotowania szumy. Dodaj przyprawy, łodygę selera i kulki ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu.

Obrane i pokrojone warzywa smaż na patelni do miękkości przy użyciu oleju. Usmażone i pokrojone ziemniaki włóż do garnka z mięsem i zagotuj. Dodaj makaron. Wyjmij mięso z garnka, oddziel od kości i podziel na małe kawałki, po czym włóż z powrotem do garnka i gotuj całość, aż makaron będzie miękki.

W małej misce wymieszaj dokładnie żółtko z mąką i śmietaną. Dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Całość wlej do garnka z zupą i mieszając ponownie zagotuj.

Do gotowej zupy dodaj jeszcze tylko usmażone na patelni warzywa i … już możesz wołać domowników na pyszny obiad!

error: Treść zabezpieczona !!