Uczciwa zupa z soczewicy krok po kroku: Tarte ziemniaki pomagają ją zagęścić. Przepis.
Zupa z soczewicy jest jedną z ulubionych. Jego przygotowanie jest stosunkowo szybkie, a w menu nie powinno zabraknąć roślin strączkowych. Gęsta zupa jest przyjemnie sycąca. Przygotuj go w bazie iw różnych wariantach.
Co wchodzi do zupy z soczewicy
Zupę z soczewicy można zjeść na obiad lub kolację, należy ona do tak zwanego „śniadania”. Podstawą zupy z soczewicy jest smażona na tłuszczu cebula, soczewica lub warzywa korzenne, a także czosnek, pieprz, sól i zwykle także majeranek. Dawniej zupę z soczewicy często zagęszczano również smażeniem lub mieszanką mąki z wodą, jednak dziś wiele gospodyń domowych wybiera zdrowszą i bardziej ekonomiczną opcję, rezygnując z mąki.
Jaką soczewicę użyć do zupy
Zupę z soczewicy można przygotować nie tylko z klasycznej brązowej soczewicy, ale także z innych rodzajów, takich jak zielona, czerwona i czarna soczewica zwana bieługą.
Co zrobić, żeby zupa z soczewicy nie puchła
Rośliny strączkowe należą do najzdrowszych pokarmów, ale mogą powodować wzdęcia. Istnieją jednak sposoby, aby zapobiec tym problemom: moczyć soczewkę w zimnej wodzie przez co najmniej dwie godziny . Następnie spuść wodę, wlej soczewicę do garnka i zalej nową wodą i możesz je ugotować. Na wzdęcia pomagają również różne zioła , takie jak majeranek, kolendra, papryka, gorczyca, szałwia czy tymianek. Czerwona soczewica nie pęcznieje i nie trzeba jej moczyć. Więc jeśli się spieszysz, sięgnij po nią. To samo dotyczy soczewicy Beluga.
Co powiecie na zupę z soczewicy
Zupa z soczewicy jest bardzo prosta w przygotowaniu. Będziesz potrzebować: 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu, jeśli nie jesteś wegetarianinem), 1 duża cebula, 1 litr wody, 300 g brązowej soczewicy, 1 duża marchewka, 2-3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 sztuki ziela angielskiego, pieprzu, soli i majeranku. Jak to zrobić? Pozostaw soczewkę namoczoną w wodzie na co najmniej dwie godziny. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Następnie spienić cebulę na smalcu w garnku i pozwolić jej nabrać złotego koloru .
Marchewkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do złotej cebuli. Zalej wodą. Opróżnij spuchniętą soczewkę, możesz też przepłukać ją pod zimną wodą. Następnie wkładamy do garnka z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodaj przyprawy i gotuj, aż soczewica będzie miękka.
Nie zapomnij wyjąć przypraw, takich jak liść laurowy i ziele angielskie, aby nie zepsuć wrażenia kulinarnego gościom. Pod koniec gotowania wcisnąć czosnek do zupy, posolić i doprawić majerankiem roztartym w dłoni. Część zupy można zmiksować, aby ją zagęścić. W trakcie gotowania można również zagęścić zupę 1 obranym, startym ziemniakiem. Jeśli wybierzesz czerwoną soczewicę, częściowo zagotują się i same zagęszczą zupę.