Zupa z soczewicy z kiełbasą – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis
Ciekawą odmianą klasycznej zupy z soczewicy jest ta z ziemniakami, pomidorami i słodką papryką.
Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki krążki kiełbasy i bogata i smaczna zupa gotowa.
Składniki
- 250 g soczewicy
- 4 ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 kiełbaski
- 1 cebula
- 1 łyżka mielonej papryki
- smak gulaszu pieprzowego (węgierski w tubce)
- olej
- sól
- gałązka pietruszki

Proces przygotowania
Soczewicę namocz wcześniej. Pomidory i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Na odrobinie oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodać mieloną paprykę, namoczoną soczewicę, aromat gulaszowy (ilość według własnego uznania), zalać wodą i gotować do miękkości.
Następnie dodać pokrojone pomidory i ziemniaki, posolić i ugotować. Do ugotowanej zupy włóż pokrojone w plasterki kiełbaski i po prostu je podgrzej. Posyp zupę na talerzu posiekanym koprem włoskim.