Czosnek z wędzonym mięsem – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.
Składniki:
- 2 łyżki smalcu
- 10 ząbków czosnku
- 120 g wędzonego mięsa
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
- 1 l wędzonego bulionu
- 2-3 ziemniaki
- 2 kromki chleba
- łyżka smalcu do grzanek

Proces przygotowania
Oczyść czosnek, przekrój każdy ząbek i usuń zieloną kiełkę. Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę wędzone mięso i podsmażyć, zalać bulionem i dodać zmiażdżony czosnek. Sól, pieprz, dodaj pokrojone ziemniaki i majeranek. Gotuj około 15 minut i w razie potrzeby dodaj więcej wyciśniętego czosnku, aby zupa nabrała odpowiedniego smaku. Podawane z tostami z grzankami.