Właśnie napełniłam ciasto francuskie, zwinęłam je i pokroiłam tak: Zapomnij o zwykłej bułce, goście nie marzą o niczym innym.

Więc to jest naprawdę doskonały pomysł. Następnym razem, gdy będziesz miał ciasto francuskie w dłoniach i najdzie Cię ochota na coś słonego – koniecznie wypróbuj.

Wygląda idealnie, a smakuje jeszcze lepiej! Ten przepis na ciasto francuskie jest bardzo pomysłowy, ale przede wszystkim bardzo, bardzo smaczny. Jeśli spodziewasz się wizyty w weekend, zdecydowanie spróbuj.

Składniki:

  • ciasto francuskie – 600 gr
  • szynka – 120 gr
  • zielona cebula – 20 gr
  • mozzarella – 150 gr
  • Ser Parmezan 50g
  • sól – 7 gr
  • czarny pieprz – 4 gr
  • słodka papryka – 4 gr
  • Średnica formy 26 cm (10,24 cala)

Przygotowanie:

Rozwałkowane ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Ułożyć na nim plastry szynki.

Drobno posiekaj zieloną cebulę.

Posyp cebulę na szynce.

Zetrzyj ser mozzarella.

Utarty ser ułożyć na wierzchu szynki.

Zetrzyj na cieście drugi rodzaj sera.

Sól i pieprz.

Zaczynamy ostrożnie toczyć .

Obcinamy końcówki.

Skręcamy i łączymy krawędzie.

Cięcie nożyczkami.

Miskę wysmarować masłem. Włóż do niego ciasto i posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!