Rolada z fileta z kurczaka – Goście zachwalają, więc dzielę się przepisem. Obłędny smak

Wyśmienita rolada z mięsem, nie wymaga pieczenia, a rewelacyjnie sprawdza się podczas każdej uroczystości. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Rolady to bardzo efektowe potrawy, dzięki nim mięso można serwować w wielu odsłonach, świąteczny stół pięknie wygląda, a goście cieszą się doskonałym smakiem tych łatwych w wykonaniu dań.

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 100 g serka białego, śmietankowego
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 6 sporych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka posiekanych orzechów włoskich
  • pęczek koperku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy do smaku
  • ziarna granatu do dekoracji

Wykonanie:

Mięso z kurczaka należy ugotować, posiekać, a następnie połączyć z serkiem. Groszek w zależności od upodobania dodać w całości lub rozdrobniony. Składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Ugotować ryż i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek, a następnie zarumienić na patelni z dodatkiem oliwy.

Obrane pieczarki należy drobno pokroić i dodać do warzyw. Smażyć do momentu, gdy patelnia będzie sucha.

Teraz kolej na ryż. Należy dodać go do grzybów i całość dobrze wymieszać, następnie doprawić do smaku, a po wystygnięciu – zblendować. Na folii aluminiowej należy rozprowadzić równomiernie mięsną masę tworząc prostokąt, warstwa powinna mieć grubość maksymalnie 1,5 cm.

Na niej należy rozłożyć masę pieczarkowo-ryżową pozostawiając 2 cm wolnej krawędzi z każdej strony, a następnie posypać ją orzechami włoskimi i uprzednio posiekanym koperkiem (łyżkę ziół warto odłożyć do dekoracji rolady).

Całość należy zwinąć w roladę i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Gotową roladę oprószyć pozostałym koperkiem i ozdobić ziarnami granatu. Danie to nie tylko jest przepyszne, rolada idealnie utrzymuje swój kształt, a do tego podczas przygotowania nie wymagany jest piekarnik.

Warto spróbować także innych wersji tej delikatnej i aromatycznej rolady. Przepyszną odmianą jest zastąpienie groszku liśćmi szpinaku.

error: Treść zabezpieczona !!