Doskonałe sprawdza się również jako dodatek do domowego obiadu. Niewielu jednak wie, że istnieje szereg możliwości by wzbogacić ten prosty przysmak.
Na samym początku należy dokładnie umyć i posiekać kapustę. Następnie zetrzyj przygotowaną marchewkę na tarce o grubych oczkach, a czosnek i ostrą paprykę pokrój w cienkie plasterki lub paseczki. Całość przełóż naprzemiennie do miski bądź dużego pojemnika.
Do tego kroku potrzebujesz cukru, soli, pieprzu, goździków, liści laurowych, które należy dodać do wody i zagotować na małym ogniu. Po ostudzeniu do mieszanki dołączamy olej oraz ocet. Tak przygotowaną marynatę możemy dolać do przygotowanej wcześniej w misce mieszanki warzyw.
Całość przykrywamy ciężkim przedmiotem – np. talerzem, który dociążamy garnkiem – i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekąska będzie pyszna i gotowa do spożycia.