Pikantna marynowana kapusta – rodzina zjadła w jeden dzień a miało być na dwa. Tak przygotowała ją moja babcia.

Kapusta kiszona jest niezwykle popularna i ceniona w naszym kraju. Wpływa na to nie tylko interesujący smak ale również niska cena oraz wysoka wartość zdrowotna (źródło m.in. witaminy C).

Doskonałe sprawdza się również jako dodatek do domowego obiadu. Niewielu jednak wie, że istnieje szereg możliwości by wzbogacić ten prosty przysmak.

Dziś chcemy zaproponować Państwu marynowaną kapustę w wersji pikantnej.

Potrzebne składniki:

  •  2kg białej kapusty
  • 4 marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 goździków
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryczka chili
  • 10dag cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1l wody
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 100ml octu

Sposób przygotowania:

Na samym początku należy dokładnie umyć i posiekać kapustę. Następnie zetrzyj przygotowaną marchewkę na tarce o grubych oczkach, a czosnek i ostrą paprykę pokrój w cienkie plasterki lub paseczki. Całość przełóż naprzemiennie do miski bądź dużego pojemnika.

Gdy powyższe kroki są już za Tobą, czas przygotować marynatę, która nada smak i zakwasi naszą potrawę.

Do tego kroku potrzebujesz cukru, soli, pieprzu, goździków, liści laurowych, które należy dodać do wody i zagotować na małym ogniu. Po ostudzeniu do mieszanki dołączamy olej oraz ocet. Tak przygotowaną marynatę możemy dolać do przygotowanej wcześniej w misce mieszanki warzyw.

Całość przykrywamy ciężkim przedmiotem – np. talerzem, który dociążamy garnkiem – i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekąska będzie pyszna i gotowa do spożycia.

Nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!