To ciasto zachwycające swym smakiem. Chwilka roboty i gotowe. Zaskoczę Cię tym przepisem.
Zachwycające swym smakiem ciasta z reguły są pracochłonne i czasochłonne. Odstępstwem od tej reguły jest właśnie ten przepis, który wykonacie ekspresowo, a efekty okażą się zachwycające.
Składniki:
- 400g mąki,
- 200g cukru,
- 3 jajka,
- 200 ml mleka,
- 90 ml oleju roślinnego,
- około 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- około 1,5 słoika wybranego dżemu
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę przez sito i połączyć ją z proszkiem dopieczenia. W osobnym naczyniu, wyjęte z lodówki jajka posolić, a następnie ubijać do momentu uzyskania puszystej masy.

Do masy jajecznej dodawać stopniowo cukier, nie przerywając przy tym ubijania. Następnie wlać olej roślinny i mleko, kontynuując ubijanie.

Suche składniki (mąka z proszkiem do pieczenia) powoli dodawać do połączonych ze sobą, mokrych składników. Wszystko dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę pozbawioną grudek.
Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć na nim połowę ciasta. Następnie, równomiernie umieścić na nim dżem i przykryć pozostałą częścią ciasta.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez około 45 minut.
