Nadziewany placek z serem: Bez zakwasu, szybkie i zawsze bardzo smaczne!

Jeśli tak jak ja kochasz pizzę, spodoba Ci się również ten pyszny przepis. Bogaty smak sera i delikatne, aromatyczne ciasto uwodzi zmysły!

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka kefiru
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1/2 łyżeczki
  • 3 szklanki mąki (2,5 na ciasto + 0,5 do obróbki ciasta)
  • 200 g twarogu
  • 120-150 g twardego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ciasto. Do miski z kefirem wsyp sól, cukier i sodę wymieszaną z łyżeczką octu, składniki wymieszaj trzepaczką. W trakcie mieszania wsypuj porcjami przesianą mąkę i mieszaj aż ciasto będzie gładkie. Ułóż je na posypany mąką blat i zacznij wyrabianie ciasta dłońmi.

Odstaw na 15-20 minut. Do nadzienia możesz użyć dowolnego twardego sera, startego na tarce o drobnych oczkach. Dodaj twarożek, szczyptę soli, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dobrze wymieszaj farsz.

Nadzienie podziel na 4 części. Ciasto także podziel na 4 części i każdą część rozwałkuj na grubość około 5 mm. Nadzienie ułóż np. od jednego boku do środka okręgu, przykryj nie posmarowaną częścią ciasta, dobrze połącz brzegi.

Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Na koniec umieść danie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!