Rożki jogurtowe bez drożdży: nie robię już klasycznego zakwasu, ten przepis jest z nami od 10 lat
Doskonały przepis na domowe, jogurtowe ciastka.
Jeśli masz ochotę na niesamowicie miękki i delikatny i pyszny dodatek do kawy koniecznie spróbuj tego przepisu!
Potrzebujesz:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Opcjonalnie:
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Wskazówka: Najlepiej pracować ze składnikami o temperaturze pokojowej.
W misce wymieszaj jogurt, jajka, sól i cukier. Dodaj sodę oczyszczoną i 3 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj.
Stopniowo dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie, ale także elastyczne. W razie potrzeby dodaj mąkę lub trochę więcej jogurtu lub mleka. Zawiń je w folię i odstaw na 25 minut.
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra.

Za pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka, a w ich środku wytnij kolejne małe np. za pomocą kieliszka. Na patelnię wlej odpowiednią ilość oleju i smaż ciastka z obu stron, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Gotowe wyjmij na serwetkę lub ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.