Sernik krakowski – Ciężki, wilgotny, kremowy – sernik wręcz idealny. Tak robiła go moja babcia. Żaden się z nim nie równa.
Warto zanotować ten przepis, bo stanie się on najlepszym ze wszystkich Twoich przepisów na sernik.
Ciężki, wilgotny, kremowy, na kruchym spodzie, z rozpoznawalną kratką, polany lukrem – sernik wręcz idealny!
Żaden się temu nie równa
Składniki:
spód i kratka
- 250 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego ( u mnie domowy)
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
masa serowa
- 1 kg tłustego twarogu
- 8 jajek
- 100 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
dodatkowo:
- 1 żółtko
- lukier
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto zagnieść.
Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Dwie części ciasta schłodzić w lodówce ok. 1h. Większą częścią ciasta wylepić dno formy (30×20), nakłuć i podpiec w 180C ok. 15 minut. Wystudzić.
Masa serowa
Ser zmielić (trzykrotnie). Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodawać po jednym żółtku, później po łyżce zmielonego twarogu. Ucierać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do masy dodać mąkę i rodzynki. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Masę serową wylać na podpieczony spód.
Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski. Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu. Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Sernik piec 50-60 minut w 170C. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Zimny sernik polukrować
