Zapomnij o klasycznych klopsikach i przygotuj je z kapusty: zdziwisz się, jak świetnie smakują. Hit na każdym przyjęciu
Jeśli lubisz klopsiki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Świetna alternatywa, dzięki której zaskoczysz i zachwycisz całą Twoją rodzinę. Są niezwykle smaczne, łagodne dla żołądka i pieczone w piekarniku!

Potrzebujesz:
- 450 g mięsa mielonego
- 250 g kapusty
- 1 cebula
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- 150 g twardego sera
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- pietruszka
Przygotowanie:
Poszatkuj kapustę na cienkie plasterki i włóż do miski. Obierz cebulę i zetrzyj na tarce.
Dodaj ją do miski z kapustą wraz z mielonym mięsem i jajkiem. Posól, dopraw i dobrze wymieszaj.

Formę do pieczenia posmaruj olejem, z masy mięsnej uformuj klopsiki i ułóż obok siebie w misce.

Wymieszaj dwie łyżki majonezu z tartym serem, nałóż mieszaninę na klopsiki i piecz przez kolejne 5-7 minut.

Wszystko gotowe. Możesz podawać ze swoją ulubioną przystawką np. purre ziemniaczanym, frytkami czy lekką sałatką warzywną.