Dżem truskawkowy pierwszej klasy z małą ilością cukru: gotuję tak od 20 lat – wystarczy 3 składniki i starcza na cały rok!

Znakomity domowy dżem, który jestem pewna zasmakuje każdemu!

Jest po prostu doskonały, idealnie słodki, chociaż nie zawiera tak dużo cukru, co kupny. Pyszny dodatek do naleśników, ciast, chleba itd. Wszystko czego potrzebujesz to tylko 3 składniki.

Potrzebujemy:

  • 1 kg truskawki
  • 200-250 g cukru
  • 40 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Usuń szypułki z truskawek i przekrój je na pół. Pokrojone truskawki wymieszaj z cukrem i odstaw na około 24 godziny. W między czasie zamieszaj nimi kilka razy. Truskawki uwalniają sok. Przed ich gotowaniem dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.

Ja gotuje dżem w czterech małych garnkach na średnim ogniu. Dzięki temu szybko się rozgrzeją i zaczną parować.

Gdy już truskawki rozgotują się na mniejsze kawałki przelej wszystkie do dużego garnka i dalej gotuj, aż masa trochę zgęstnieje.

Gorący dżem wlej do wysterylizowanych słoików. Od razu zakręć pokrywkę. Odwróć je do góry dnem. Pozostaw odwrócone przez 30 minut i ponownie odwróć do pozycji wyjściowej.

Kliknij dwukrotnie pokrywkę, aby sprawdzić, czy są prawidłowo zamknięte.

Jeśli nie udało się Ci prawidłowo zamknąć niektórych słoików, zakręć ponownie pokrywki i wysterylizuj dżem w gorącej kąpieli.

Sterylizacja:

W garnku: włóż słoiki do garnka, zalej wodę do poziomu 1 cm pod pokrywki słoików. Gdy woda zostanie podgrzana do 90° C, sterylizuj je przez 10 minut. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!